З Днем студента!

День студента – свято молоді. Він щорічно відзначається у багатьох країнах світу 17 листопада. В Україні студенти також відзначають його у листопаді із середини 90-х, а з 1999 року стали відзначати офіційно. Однак це не просто свято всього студентства, а день пам’яті. І справжню історію Дня студента мало хто знає. Насправді День студента – це день об’єднання молоді для боротьби з нацизмом. І історія цього свята зовсім не радісна. Її треба знати та пам’ятати про тих, чиє життя було віддано у боротьбі з нацизмом. 28 жовтня 1939 року в Чехословаччині, яка була окупована німецькими фашистами за часів Другої світової війни, було організовано мітинг на честь 21-ї річниці утворення Чехословаччини. На нього в Празі вийшли студенти та викладачі вищих навчальних закладів.Окупанти жорстоко розігнали мітинг і зробили кілька пострілів. Загинув Ян Оплетал, студент медичного факультету Карлового університету. Він отримав серйозне поранення, прооперовано і помер 11 листопада в лікарні. Похорон Яна був призначений на 15 листопада і цього ж дня розпочалися масові акції протесту, які тривали кілька днів. 17 листопада німецькі фашисти заарештували понад 1000 студентів із гуртожитків та відправили їх до концтаборів. Дев’ятьох студентів стратили – без суду та слідства. А після цього Гітлер наказав закрити усі чехословацькі виші. Не працювали остаточно війни. 1941 року відбулася міжнародна зустріч студентів країн, що боролися проти фашизму. І на цій зустрічі у Лондоні було запропоновано встановити дату 17 листопада (трагічний день для студентів Чехословаччини) – датою Міжнародного дня студента. В усьому світі ця дата стала офіційним Днем Студента з 1946 року. У сучасній Чехії ім’я Яна Оплетала вшановується як символ громадянської непокори нацистським окупантам. Гімназія в Литовілі, де він отримав атестат, тепер носить його ім’я, також на його честь названі вулиці у кількох містах Чехії. 1996 року він був нагороджений орденом Масарика 1 класу.

У багатьох країнах світу День студента – це насамперед день пам’яті та день об’єднання проти нацизму, а потім уже свято всіх учнів вищих навчальних закладів. Хоча вже багато років цей день асоціюється із жагою до знань, молодістю та юністю, безтурботністю та веселощами.

Дорогі наші студенти! Прийміть щирі вітання від педагогічного колективу Новочорторийського ТЕФК з нагоди Міжнародного дня студента! Ви – найцінніший потенціал нашої держави і впевнене майбутнє української нації!

Навчайтеся, досліджуйте, аналізуйте та вивчайте. Отримуйте знання та формуйте власний світогляд. Мрійте, подорожуйте, ніколи не втрачайте віри в себе. Міцного здоров’я вам, невичерпного творчого натхнення, наполегливості, успіхів у навчанні та освоєнні обраних професій! Нехай у цей день ваші молоді серця наповняться оптимізмом і радістю! Бережіть себе, адже ви – наше майбутнє, наша надія!

ВІДЕО за посиланням https://www.facebook.com/100005004184890/videos/364440389275753?idorvanity=2010565962521754&locale=uk_UA

Тетяна МОКРИЦЬКА, викладач дисциплін ветеринарної медицини